top of page

Therapie

Een integratieve benadering

Wat is assertief zijn?

Assertief zijn betekent dat je je mening durft geven en je eigen keuzes maakt. Hierbij hou je wel degelijk rekening met de ander, maar niet op een manier dat je zelf de dupe bent of ontevreden achterblijft.

Er wordt in eerste instantie gedacht aan grenzen aangeven maar het is meer dan dat.  Ook kiezen om deel te nemen of om iets te verkrijgen is een vorm van assertiviteit.

Wanneer je assertief bent, weet je wanneer je voor jezelf moet opkomen, maar weet je ook hoe je dit het beste aanpakt.

Door niet assertief te handelen loop je veel plezier mis, doe je dingen tegen je zin, word je op de duur over het hoofd gezien en begin je frustratie op te bouwen. En die frustratie komt er vroeg of laat toch uit. En met dat laatste gooi je doorgaans nog eens je eigen ruiten in. Want je ontploft tegen de verkeerde of je verliest jezelf zo hard in je boosheid dat je geloofwaardigheid een knauw krijgt want je wordt plots gezien als labiel.

Eerst zelfvertrouwen

Ik bekijk waar de cliënt het meest nood aan heeft en breng in kaart welk gedrag wordt gesteld als die behoeftes niet ingevuld worden en welke emoties dit teweeg brengt. Deze behoeftes vervullen wordt een doelstelling waaraan kleine uitdagingen worden gekoppeld. Door positieve feedback, neemt het zelfvertrouwen verder toe.

Soms verloopt dit proces echter niet zoals verwacht en is het nodig om uit te zoeken welke ervaringen ervoor zorgen dat de cliënt niet tot maximale groei komt. Dan moet ook gewerkt worden aan het loslaten van bepaalde negatieve ervaringen en de overtuigingen die hiermee gepaard gaan.

Assertiviteitstraining

Er wordt gekeken waar de  cliënt moeite heeft om assertief te zijn, zoals sociale interacties, school, jeugdbeweging, werk, familie... 

Daarnaast wordt ook gekeken naar de negatieve of belemmerende gedachten, bijvoorbeeld: het is egoïstisch om niet te helpen, ik ben bang dat ze me niet meer zullen waarderen. Vaak gaat dit samen met overtuiging die in het verleden zijn ontstaan. Deze gedachten moeten omgezet worden naar gezondere gedachten.

Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen om rustig te blijven in situaties die stress veroorzaken. 

Bij kinderen werk ik heel graag met rollenspellen, zo oefenen we ook op een zelfverzekerde houding, oogcontact en stemgebruik.  Volwassenen vinden dit doorgaans minder plezant. Met hen overloop ik

mogelijke scenario's in specifieke situaties.

De cliënt wordt aangemoedigd om de geleerde vaardigheden tussen de trainingen door toe te passen in dagelijkse situaties. In de volgende sessie wordt besproken wat werkte en wordt dit positief bekrachtigd.

​

​

deassertiviteitscoach@deveer

Logo De Veer

klik hier

bottom of page