Als je wil groeien, dan moet je je bewust zijn van je eigen interne rechter.
Vroeger ontstonden schuldgevoelens veeleer door religie, tegenwoordig zijn de culturele sociale omgangsvormen eerder de oorzaak.
Zonder schuldgevoelens zou het natuurlijk ook niet werken, tenzij je een psychopaat bent. Je kan dus stellen dat schuldgevoelens deels je morele kompas zijn.
Toch kan dit knap vervelend zijn.
In deze post gaat het vooral om schuldgevoelens waar je weinig aan kan veranderen maar die je wel sturen. Het gaat dus niet om het vergeten van een verjaardag of het maken van een ongepaste opmerking.
Deze schuldgevoelens ontstaan door bepaalde denkbeelden die je worden opgelegd en reacties die je hebt gekregen. Uiteindelijk maken ze deel uit van jouw zelfbeeld.
Hoe meer jouw innerlijke schuldstemmetje schreeuwt, hoe minder ruimte er overblijft voor eigen groei.
Het zal je dan ook beperken in je vrije keuze en leiden tot bergen frustratie.
Tip #1 - Blijf je doel(en) voor ogen houden
Als je enkel vasthoudt aan waar je niet voldeed zal je jezelf onterecht lager inschalen. Zo gaat je zelfvertrouwen aan het wankelen bij nagenoeg alles wat je wil ondernemen. Je hebt bijvoorbeeld al eens eerder moeten overzitten, heb je dan wel het recht om op een universitair diploma te mikken? De sfeer op het werk haalt je moraal elke dag terug naar beneden, eigenlijk wil je er weg, maar hebben je ouders je niet gezegd dat jij niks volhoudt? Misschien moet je toch maar blijven want je baas geeft je zijn vertrouwen...
Overtuig jezelf van wat je echt wil en ga ervoor. Het heeft geen nut om je doelen af te stemmen op een combinatie van schuld- en plichtsgevoel.
Tip #2 - Neem zelf de verantwoordelijkheid
Ook wanneer de schuldgevoelens je werden aangepraat, ben jij nog steeds diegene die op elk moment deze "waarheid" onder de loep kan nemen. Want alles wat je aanvaardt, heeft een invloed op je toekomst. Als jij aanvaardt dat je je schuldig moet voelen over je partners depressie, dan verlies je de controle over je eigen verlangens.
Je gedrag zal onherroepelijk een andere wending nemen omdat je schuldgevoel sussen nu eenmaal een andere drijfveer is dan je dromen achterna zitten.
Vindt een ander dat het voor jou makkelijk is omdat je het allemaal van thuis uit in de schoot geworpen kreeg, dan hoeft dat niet te betekenen dat je plots 3 keer zo hard moet werken om het even lastig te hebben. Jij hebt de vrijheid om te beslissen waar jouw energie heen gaat.
"Geen tijdelijke schuld, hoe zwaar ook, kan een eeuwige straf tot gevolg hebben." – Boeddha
Tip #3 - Maak zinvol gebruik van je tijd
Omdat je je al snel schuldig voelt als je te veel naar je eigen verwachtingen en wensen toe leeft, heb je de neiging om anderen voor te nemen op jezelf. Zo kom je plots tot de vaststelling dat de tijd voorbij is gevlogen terwijl je vooral bezig was om anderen te behagen.
Tip #4 - Laat je niet manipuleren
Als je het lastig hebt, dan voel je soms de behoefte om dit met iemand te delen. In het beste geval lucht het je ook op. Sommigen hebben er echter het handje van weg om je de indruk te geven dat zij al een veel moeilijker parcours achter de rug hebben. Ze lijken er schik in te hebben je het gevoel te geven dat je je aanstelt en over weinig veerkracht beschikt.
Nochtans heeft iedereen recht op zijn eigen belevingswereld, er bestaat geen objectieve schaal die bepaalt hoe jij met bepaalde emoties moet omgaan.
Je schuldig voelen is dan ook volstrekt zinloos.
Tip #5 - Straf jezelf niet
De laatste tijd lijkt het bijzonder slecht te gaan met onze wereld. Ziekte, natuurrampen, hongersnood en oorlogen kunnen ervoor zorgen dat je je bijna schuldig gaat voelen omdat je het wel goed stelt. Hierdoor kan de neiging ontstaan om jezelf bepaalde dingen te ontzeggen.
De realiteit is helaas dat de wereld niet beter wordt omdat jij niet naar die dure kapper bent gegaan, je schoonzus vindt de liefde van haar leven niet omdat jij elke week met haar op café gaat in plaats van met je partner en de onvruchtbare buurvrouw krijgt helaas geen kindje omdat jij niet durft te tonen hoe trots je bent op je baby.
Geniet dus van alles wat je hebt
Wees je bewust van wat je hebt en wees gewoon dankbaar.
Je schuldig voelen draagt niet bij tot een anders geluksgevoel, het devalueert enkel het jouwe.
Schuldgevoelens zijn enkel zinvol als er echt iets valt te herstellen.
Dan kan het je zelfs motiveren om niet te hervallen in dezelfde fout of om het beter te doen.
Als jouw schuldgevoel hier niet aan voldoet, schud dan zo snel mogelijk dat boetekleed van je af en begin dringend te leven volgens je eigen wensen!
Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen, dan kan een assertiviteitstraining zeker soelaas bieden!
Comentarios