Assertief omgaan met complimenten
Complimentendag
Vandaag is het nationale complimentendag. Voor sommigen een al even ongemakkelijke dag als na de kerstvakantie terugkomen op het werk en overladen worden met beste wensen en/of welgemeende zoenen.
Waar de één nooit genoeg van krijgt is voor de ander ronduit verwerpelijk.
Waarom is het moeilijk om een compliment te Aanvaarden?
Wij Belgen, en al zeker West-Vlamingen, zijn opgevoed met een doe-maar-heel-normaal cultuur. We zijn bang om over te komen als een dikke nek.
Een laag zelfbeeld maakt het extra lastig om hiermee om te gaan.
Daardoor kan je moeite hebben om je eigen beeld samen te leggen met het compliment dat je krijgt. Als iemand het fijn vindt om met je te praten maar jij vindt jezelf een dikke zaag, dan wordt het moeilijk de goedbedoelde boodschap te aanvaarden.
Misschien word je zelfs argwanend.
Typische subassertieve reacties
Je eigen inbreng minimaliseren ("Maar de ander heeft het voortouw genomen.")
Je eigen kwaliteiten banaliseren ("Ik heb misschien een masterdiploma maar ik ben eigenlijk niet slim)
Jezelf vergelijken met diegene die je complimenteert ("En jij dan! Jij schittert pas echt!")
Je somt direct mindere puntjes op ("De presentatie ging wel goed maar ik ruik naar zweet alsof ik me in geen dagen heb gewassen.")
Als je zo reageert tegen mensen die van je houden, dan kan het moeilijk zijn voor hen om te merken hoe erg je jezelf naar beneden haalt. Binnen een werksituatie is het zelfs nefast voor je carrière. Je geeft op die manier als het ware de fakkel uit handen.
Waarom niet?
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat het onbeleefd is om een compliment niet te aanvaarden of te minimaliseren.
Een compliment bagatelliseren kan overkomen alsof de ander maar weinig verstand van zaken heeft. Stel dat je iemand wil complimenteren met zijn kookkunsten maar die merkt op dat het "maar uit een pakje komt", dan lijkt het alsof jij eigenlijk geen smaakt hebt.
Of erger, je wordt bejubeld om je prachtige jurk maar kaatst meteen terug dat het maar een vodje is. Wat is je boodschap dan? Ik heb nog veel mooiere stukken? Dat kan pas opschepperig overkomen.
Je kan ook lekker sarcastisch uit de hoek komen en de ander opzadelen met een bijzonder onprettig gevoel. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd bij nieuwe buren. Het was een erg gezellige avond. De buren geven te kennen dat ze erg hebben genoten van je gezelschap. Jij antwoordt uit ongemak: "Dat zeiden ze laatst in het mortuarium ook." En weg sfeer...
dus?
Een compliment is als het ware een verbaal geschenk. Het wordt gegeven met de beste bedoelingen. Je geeft een bos bloemen toch ook niet terug met de woorden dat je ze niet verdient?
In de veronderstelling dat het compliment is gegeven met de juiste bedoelingen (#metoo) neem je het dankbaar in ontvangst, ook al brengt het je aan het blozen.
Bedank de ander ook letterlijk.
"Dank je wel, dat is lief."
Op deze manier is het voor beiden een fijne uitwisseling.
Wat flink dat je tot het einde hebt verder gelezen!
Commentaires