top of page

Tips om assertiever te zijn in 2023!

Bijgewerkt op: 19 apr. 2023







Het afsluiten van het jaar gaat traditioneel gepaard met een zelfbeschouwing over de voorbije 12 maanden. Op basis van dit overzicht worden nieuwe voornemens opgesteld.

Een nieuw jaar wordt doorgaans door iedereen gezien als een nieuwe start, ideaal dus om je gedachten uit te spreken, zonder je ervoor te moeten schamen!


Wil je weten waar je dit jaar in wil investeren, dan moet je achterhalen wie je bent en wat je wil zijn.


Tip #1 - Wie ben ik


Kleine kinderen hebben al een eigen willetje. Dat willetje wordt in de loop der jaren echter sterk beïnvloed door culturele, maatschappelijke en sociale factoren.

Dit, samen met de genetische factoren, hebben je gevormd tot wie je nu bent.

In het beste geval is dit een harmonieus gegeven.

Minder gelukkig is het wanneer je je danig bent gaan aanpassen dat je het gevoel hebt in een keurslijf te zitten. Of, minstens even erg, je je bent gaan verzetten tegen alles waardoor je uiteindelijk toch ook jezelf kwijt raakte. Denk maar aan jongeren die er bewust voor kiezen om niet langer in te zetten op school om hun ouders wat duidelijk te maken. Dat kan zich op termijn wreken. Het kan ook dat je je eigen ongelukkige jeugd probeert recht te trekken door voor jezelf (eventueel in functie van je gezin) de lat ontzettend hoog te leggen.

Probeer dus te achterhalen hoe je was voor je je ging aanpassen of verzetten, want met die eigenschappen moet je verder aan de slag.




Tip #2 - Slechte gewoontes


Voor je aan iets nieuws begint, is het raadzaam om eerst ruimte te maken.

Waar heb jij het voorbije jaar tijd in geïnvesteerd terwijl dit eigenlijk je batterij leeg liet lopen? Want in de rat race waar we met z'n allen wel durven in verstikt te geraken, worden we makkelijk overtuigd van de gedachte dat we "niet anders kunnen". Maar is dit zo?

Neem zeker de kleine gewoontes onder de loep, ze kunnen soms een grotere invloed hebben dan je denkt. De dagelijkse wijntjes om te ontspannen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je slaap er onder leidt, de uurtjes voor de TV kunnen je een onvoldaan gevoel geven net als het scrollen op je gsm, het wekelijkse uitstapje met je zus zorgt er misschien voor dat je de rest van de week in tijdsgebrek verkeert?

Om meer inzicht te krijgen neem je een blad papier dat je indeelt in 3 kolommen. In de eerste schrijf je de zaken die je opladen, in de tweede de dingen waar je écht niet vanonder kan en in de laatste kolom noteer je de gewoontes die je niet gelukkig maken.



"De meest voorkomende wanhoop is niet kunnen zijn wie je bent." – S. Kierkegaard



Tip #3 - Kleine veranderingen


De kolom waarin je noteerde wat je minder gelukkig maakt is eigenlijk de makkelijkste om aan te pakken. Het enige wat je hiermee moet doen is zo veel mogelijk van deze acties te bannen.

Moeilijker is het met de middelste kolom. Dit zijn nu eenmaal de dingen waar je niet omheen kan. Je kan natuurlijk proberen om niet te eten of schoon te maken maar dat lijkt me op termijn moeilijk vol te houden.

Hier moet je dus kijken op welke manier je kan aanpassingen aanbrengen.

Het lastige is dat dit zelden mogelijk is zonder hierbij hulp te aanvaarden.

Het wordt dus een uitdaging om uit te spreken wat je graag wil veranderd zien.



Tip #4 - Energievreters

Nu je weet welke kleine zaken je kan aanpakken, neem je de tijd om na te gaan waar je het voorbije jaar heel veel in hebt geïnvesteerd terwijl dit je eigenlijk weinig tot geen levensvreugde bezorgde.

Maak ook hier een lijst van. Schrijf ernaast welke motieven ervoor zorgden dat je overtuigd was dat dit de enige juiste manier was.

Was je bang om alleen te vallen, had je schrik om je ouders teleur te stellen, was je bang om afgewezen te worden,...?

Waarom zou dit voor jou zo vreselijk zijn?




Tip #5 - Hoop



Je hebt nu onderzocht wat je in de greep houdt om je blijven afjakkeren tegen wil en dank. Tijd om na te denken wat de alternatieven kunnen zijn!

Noteer wat je anders zou willen doen, los van de gedachten die je in de tang houden.

Schrijf zo veel mogelijk voordelen op die zouden samen gaan met deze andere aanpak!

Probeer je zo veel mogelijk in te beelden hoe dit zou zijn mocht je het zo opnemen.

Denk maar aan hoe je misschien minder prikkelbaar zou zijn, minder last zou hebben van spanningshoofdpijn, tevredener zo zijn met wat je wel hebt,...

Kun je het al voelen?



Tot slot


Jezelf kunnen zijn is één van de mooiste dingen die je kan bereiken en zorgt ervoor dat je de behoefte om jezelf met anderen te vergelijken kan laten varen.

Je bezit een grotere tevredenheid over hoe de dingen lopen want je beschikt over meer controle.

Bovendien raak je grotendeels verlost van je angsten omdat je zelf aan het roer van je leven staat.


Ik wens dat 2023 jouw jaar mag worden!


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page